Bild

Bild

söndag 24 mars 2013

"Julen varar ända in till påska"


När vi var små målade vi alltid påskägg och traditions pyssel var någon man höll hårt på. Jag minns att vi till och med hade små schabloner med små tuppar och kaniner på. =)
I helgen tänkte jag ta upp gamla tider med mina syskon och med mor min. Så mor och jag började blåsa ur äggen. Tror vi blåste ur drygt 20 ägg! Vilket jobb! 
Jag sa det till mor min; "gjorde du det här för oss alla år?". Ja, det gjorde hon. Bara för att vi skulle få kladda och ha en stunds underhållning. Det är nog inte så många som gör det idag skulle jag tro. I "bästa" fall går man till någon affär och köper antingen färdigmålade ägg eller redan urblåsta ägg. Vi lever i de numera bekväma livet där allt skall gå snabbt och man skall slippa lägga ner så mycket tid och energi som möjligt. 



Vi målade i alla fall de ägg vi orkade. =) Traditioner är något man borde hålla på tycker jag. Jag hoppas innerligt att jag inte blir den där modern som hellre lägger pengar på färdigt pyssel än tid på att faktiskt pyssla med mina barn. 
Pynt och pyssel hör till högtiderna i Skogen. =)
Min gamla vedspis i köket fick bli påskhörnan men påskliljor, en liten pärlhyacint och med lite ägg givetvis. Både ägg i korg och de urblåsta och några målade, trädda på ståltråd. =)



 

IDA
 
 

torsdag 21 mars 2013

Förkylning


Nu börjar äntligen förkylningen att släppa. Efter att ha varit mer eller mindre utslagen i en vecka är de skönt att vardagen kan bli vardag igen. =) 
Trots snöyret här uppe, det snöar än, så har mina små frön ändå letat sig upp. Det som gror nu är gurka, tomat, brysselkål, majs och körsbärstomat. Nu längtar jag bara efter värmen så man kan ge sig ut i trädgården med.
Även katterna börjar tröttna. Det är visserligen kul att busa omkring inne, gärna med trasmattan, men det finns betydligt fler roliga ställen ute. =)


IDA
 

måndag 4 mars 2013

Tjuvstarta sommaren..


Jag minns när jag skrev ett nationellt engelska test i kanske ettan på gymnasiet för ett par år sedan, temat var "Framtidsdrömmar". Vart man ville bo, med vad man ville jobba och så vidare. Jag vet att jag skrev (på knaglig engelska då förstås) att jag ville bo i ett lagom stort gammalt hus ute på landet någonstans. Gärna med en bit mark och en bit skog, gärna invid någon sjö och helst på cykelavstånd in till stan. Arbetet skulle vara något lite högre uppsatt inom ekonomin kanske, men på fritiden skulle jag vara den där kreativa torpaflickan. 
I uppsatsen skrev jag också om hur mitt miljötänk skulle te sig i verkligheten. Med solceller och ved som energikälla, ett par höns, en ko, en arbetshäst, en hund, ett par katter, ett par får och möjligtvis någon gris. En liten fruktträdgård skulle också finnas, samt så skulle min familj i princip vara självförsörjande gällande mat, framförallt under sommarhalvåren. 


När mina barn växte upp skulle de leka i trädkojor och fiska, måla, leka "röda-vita-rosen" och inte sitta framför någon dator eller TV. Det skulle givetvis finnas, självklart, men behovet av all teknik skulle inte vara kärnan i vår familj. Dessutom skulle jag tjäna så pass bra att jag när helst ja ville skulle kunna säga upp mig och bara leva mitt lantliv.

Den där drömmen håller jag fortfarande fast vid. Jag kanske inte blir miljöns förste kämpe som jag en gång tänkte, utan jag kanske ser till att jag blir min familjs miljökämpe. Kämpar för att mitt liv, min gård skall vara så miljövänlig som det bara går. Mitt liv borde vara ett kretslopp. 

Med den drömmen ständigt i bakhuvudet har jag börjat årets odling! Min första frösättning för i år är sådd och nu suger jag i mig all kunskap jag kan hitta i Lena Israelssons bok "Handbok för köksträdgården", i väntan på att vintern försvinner helt ifrån Skogen.


IDA